THE WORLD LIKE A JEWEL IN THE HAND

Duur:
58
min
Release:
Productiejaar:
2022
Taal: VO EN ST FR

Een eenmalige vertoning van THE WORLD LIKE A JEWEL IN THE HAND van Ariella Aïsha Azoulay vindt plaats op 18 oktober in de Palace !

Na de filmvertoning gaat Ariella Azoulay in gesprek met prof. Nadia Fadil. Het gesprek wordt gemodereerd door Laura Gaelle Ganza. 


THE WORLD LIKE A JEWEL IN THE HAND

Ariella Aïsha Azoulay

Synopsis : 

Traveling sources begint met de vertoning van Ariella Aïsha Azoulay’s meest recente filmessay The world like a jewel in the hand. De film vertrekt vanuit gestolen kunst om de imperialistische basis van de huidige wereld in vraag te stellen. Azoulay vertelt het verhaal van de vernietiging van de joodse moslimwereld in Noord-Afrika binnen de context van imperialistische technologieën van kolonisatie, geografische onderverdeling, mijnbouw, diefstal, archief en tentoonstelling. Ze nodigt je uit de wereld van vaardigheden terug te eisen, zorg te dragen voor de wereld die in de gestolen objecten vervat zit en de ruïnes te betreden van werelden die zogezegd niet meer zouden kunnen bestaan. 

• Ariella Aïsha Azoulay is schrijver, curator van anti-koloniale archieven, filmessayist en denker over wereldrijken en hun verschillende technologieën (van geografische onderverdeling tot fotografie). Ze is professor Moderne Cultuur en Media in de vakgroep Vergelijkende Literatuur aan de Brown University. Haar werk focust op het ontleren van imperialistische geschiedenis. Aan de hand van archieven wil ze anti-koloniale kennis opbouwen en potentiële verhalen schrijven.
  • Nadia Fadil werkt als universitair hoofddocent aan het departement Sociale en Culturele Antropologie van de KU Leuven. Haar onderzoek concentreert zich op de islam in Europa (met Brussel als etnografische site), die ze zowel als een levende traditie als een object van regulering onderzoekt. Ze gebruikt deze empirische vraag om na te denken over een brede waaier van theoretische kwesties zoals subjectiviteit en macht, ethisch zelf-zijn, het lichaam, postkolonialiteit, gouvernementaliteit, ras en secularisme.
  • Laura Gaëlle Ganza is een sociaal-cultureel werker die overtuigd is van de transformerende kracht van kunst en cultuur. Haar werk in non-profitorganisaties richt zich op dekolonisatievraagstukken in zowel de culturele sector als de sector "ontwikkelingshulp".
Extra studentenkorting

Met de steun van VUB Vrije Universiteit Brussel kunnen 200 studenten de film-voorstelling en het nagesprek aan verlaagd tarief bijwonen (€4 i.p.v. €8). Dit kadert binnen het Global Minds programma dat inzet op het creëren van bewustzijn rond dekolonisatie als mondiale uitdaging. Tarief alleen verkrijgbaar aan de kassa (billetterie@cinema-palace.be of 025035796)

Regie Ariella Aïsha Azoulay